SLU spindeltråd
På SLU forskar man om framställning av konstgjord spindeltråd

 

Materialet är framtaget av

SLU_vit

ELEVINSTRUKTION

SE PÅ FILMERNA

Titta på filmerna nedan. På lektionen kommer du och din grupp tillsammans få svara på frågorna nedan. Skriv ner korta stödord som svar på frågorna medan du tittar, och ta med stödorden till gruppdiskussionen.

DISKUTERA MED DIN GRUPP

Diskutera gemensamt svaren på frågorna nedan. Alla i gruppen antecknar svaren i varsitt individuellt dokument, som tas med till presentationen i slutet av lektionen.

  1. Varför är det intressant att forska på just spindelnät? Beskriv hur man går tillväga i projektet och tekniken bakom.
  2. Ge exempel på möjliga tillämpningsområden som nämns i materialet. Kan du tänka dig fler?
  3. Kan ni komma på något annat outforskat material i naturen som vore intressant att undersöka? Varför?
PRESENTATION

Presentera vad ni kommit fram till i tvärgrupper. Ta med dig dina individuella anteckningar som stöd.

Tips! Ta del av projektidéer för gymnasiearbetet! Scrolla ner för att komma till projektförslaget.

MATERIAL

Fångad i spindelnätet på SLU!

På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, arbetar forskare med att finna lösningen på riktiga problem som samhället står inför. Det kan vara allt ifrån att bevara fiskbestånd i våra hav till att utveckla nya hållbara jordbruksmetoder.

Anna Rising pluggade veterinärmedicin på SLU och är idag professor i Veterinärmedicinsk Biokemi vid SLU och forskargruppsledare vid Karolinska Institutet. Hon forskar på framställning av konstgjord spindeltråd som exempelvis kan användas i medicinskt syfte.

Veterinärutbildningen på SLU lade grunden till Annas forskarkarriär. Efter avslutad utbildning åkte Anna till Sydafrika och samlade in 100 spindlar för att lösa gåtan med konstgjord spindeltråd. Visste du att spindeltråd skulle kunna stoppa en jumbojet i luften? Och att Spindelmannens tråd skulle hålla även utan stunttricks?

Lyssna till när Anna delar med sig av sin spännande forskarkarriär och varför spindeltråd är ett material som kan bidra till en bättre värld.

Konstgjord spindeltråd; Foto: Andersson, Jia et al. Nature Chemical Biology 2017

Läs mer
Läs mindre

Spindeltråd – naturens egen superfiber

I den här föreläsningen inspelad på Nobel Calling Stockholm 2020 berättar Anna Rising om hur hon och hennes team härmar spindeltrådars speciella protein och fantastiska mekaniska egenskaper för att framställa nya, lovande material för framtida tillämpningar inom teknik och medicin. T ex skulle spindeltråden kunna hjälpa till att laga skadade vävnader eller nerver i kroppen.

Sändningen börjar vid 02:25.

FÖRSLAG PÅ GYMNASIEARBETE

SKAPAR NATUREN ELLER VETENSKAPEN BÄST MATERIAL

Biomimik eller biomimetik är teknik som försöker efterlikna förebilder i naturen. Kardborreband är ett känt exempel. Men är egentligen naturen eller vetenskapen bäst på att konstruera starka material?
Undersök draghållfastigheten i olika textilfibrer, t ex kokos, bomull, hampa, ull eller silke, och jämför med konstfiber.

Projektidé biologi, fysik och teknik

Bio kemi teknik

EXTRAMATERIAL

För dig som vill veta mer.

Utveckla dina naturkrafter och bli ett hållbarhetsproffs. Plugga på SLU!

Med SLU:s kunskap och utbildningar kan du bli en del av lösningen för en levande värld. På SLU hittar du program på både grundnivå och avancerad nivå inom ett stort antal utbildningsområden. Vem vet, kanske finns just din drömutbildning här hos oss?

Våra utbildningar leder till intressanta och spännande yrken. Kunskaperna du får hos oss är efterfrågade i både näringslivet och samhället i stort. Vi arbetar med utmanande vetenskap både lokalt och globalt och löser riktiga problem för en hållbar, levande och bättre värld.

I filmen här bredvid får du en inblick i vad SLU står för, vår forskning och naturligtvis studentlivet på våra tre huvudcampus; Uppsala, Umeå och Alnarp (Malmö).

Vill du också vara med och rädda världen? Välkommen till SLU!

Här kan du läsa mer

Web of intrigue

Programkatalog

instagram_400x400

Du har väl inte missat att följa våra studenter på sociala medier?

SLU har flera olika konton på Instagram där studenter delar med sig av sina utbildningar och livet som student.

Spana in dessa:

alnarp
flyinge
skinnskatteberg
stromsholm
umea
uppsala
wangen