Bild 1

Ta del av ny, aktuell forskning inom teknik/IT och dess påverkan på individ och samhälle. Forskningen exemplifieras genom “sinnenas internet”, dess potentiella möjligheter och problem kopplat till hållbarhet och säkerhet.

 

Materialet är framtaget av

Kreativum_vit

ELEVINSTRUKTION

TITTA PÅ FILMEN

Titta på filmen om utvecklingen av en ny hållbar produkt.

DISKUTERA MED DIN GRUPP

Diskutera följande frågor i klassrummet:

  1. Hur gick studenterna tillväga? Hur såg processen ut från idén till utveckling av prototyp?
  2. Vilka problem stötte de på?
  3. Ta en vardaglig sak, som ni anser är ohållbar, och gör den mer hållbar. Tänk fritt och hur litet eller stort ni önskar. Syftet är att våga tänka innovativt utan några ramar och se vart idéerna tar er. Kanske är det ett framtida gymnasiearbete?

PRESENTATION

Presentera vad ni kommit fram till.

Tips! Ta del av projektidéer för gymnasiearbetet! Scrolla ner för att komma till projektförslagen.LEKTIONSMATERIAL

Hållbarhet, innovation och entreprenörskap är värdeord som är viktiga för oss på Kreativum Science Center. I samarbete med Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och årets arrangemang av ForskarFredag, har Kreativum producerat en film med just de värdeorden i fokus.

Produktutveckla framtidens skyddsutrustning

I filmen får du som tittare följa med in i de smått hemliga rummen på BTH och få en förhandstitt på ReGlove – en världsunik uppfinning som kan påverka framtidens skyddsutrustning.

ReGlove är framtagen av fem studenter från Blekinge Tekniska Högskola, tillsammans med studenter från Stanford University i USA. Uppfinningen kommer i framtiden förhoppningsvis kommer påverka framtagandet och användandet av skyddsutrustning. Följ studenternas resa från problemställning till fungerande prototyp: en ny sorts skyddshandske som kan fungera i allt från sjukvård eller mekanisk verkstad till mer vardagliga situationer för dig och mig. 

Du får i filmen bland annat träffa en av studenterna som varit med och grundat uppfinningen, Albert Eriksson. Du får även träffa Christian Johansson Askling som är universitetslektor vid Institutionen för Maskinteknik och Peter Blaschke, föreståndare på BTH Innovation Labs.

Läs mer:

 
Fotocred: Frej Creative

FÖRSLAG PÅ GYMNASIEARBETE

Förbättra munskydd!

Under Covid 19-pandemin har efterfrågan på plasthandskar, munskydd och annan skyddsutrustning varit stor. Det kan dock vara en utmaning att få människor att använda t ex munskydd på rätt sätt. Kan du skapa ett munskydd som är bekvämare att bära men som du inte tror innebär ett sämre smittskydd?

Projektidé biologi och fysik

Bio fysik projektidé
Bild 1
Bild 2
Bild 3
Bild 4