Undersök den lokala matmiljön

Lär dig mer om forskning och få en inblick i den lokala
matmiljön. Vilken typ av mat och dryck marknadsförs i er omgivning och hur kan denna reklam påverka folkhälsan?
Materialet är
framtaget av
Mål
Översiktligt kunna beskriva och analysera vilken typ av matreklam som finns i elevernas närmiljö (både utomhus, digitalt och i butiksmiljö) samt hur de kan påverka matvanor. Reflektera kring marknadsföringsstrategier och deras koppling till folkhälsa, konsumtionsvanor och hållbarhet. Öva på att tänka kritiskt, utvärdera näringsinnehåll samt utföra vetenskaplig metod och analys.
Tidsåtgång
1-4 lektioner
Ni väljer själva vilken eller vilka lektionsuppgifter ni jobbar med. Ni kan också välja att ge delar av materialet som hemuppgift.
Upplägg/Metod
Film – diskussion – datainsamling – analys – presentation
Kurser, koppling centralt innehåll
Naturkunskap 1a2 & 1b: Samband mellan individens hälsa, dagliga vanor och livsstilar i samhället, till exempel i fråga om träning, kost, droger och konsumtion samt påverkan på miljön. Hur naturvetenskap kan användas som utgångspunkt vid kritisk granskning av budskap och normer i medierna.
Samhällskunskap 2: Källkritisk granskning, tolkning och värdering av information från olika källor och medier i digital och annan form i arbetet med komplexa samhällsfrågor. Källhänvisning enligt vanliga system.
Muntlig och skriftlig presentation i olika former och med olika tekniker som är vanliga inom området, till exempel debatter, debattinlägg, rapporter och essäer.
Företagsekonomi 1: Grundläggande metoder i marknadsföring. I samband med det behandlas företagens etiska ansvar samt lagar och andra bestämmelser som styr företagens marknadsföring.
Idrott och hälsa 1: Den fysiska aktivitetens och livsstilens betydelse för kroppslig förmåga och hälsa.
Gymnasiearbetet: Projektidéer för gymnasiearbetet
LÄRARHANDLEDNING
Material
Materialet består av:
- Ett filmklipp, ca 7 min om vår matmiljö, dvs den del av ett livsmedelssystem där människor interagerar med systemet för att välja vad de ska köpa, tillaga och äta, och specifikt matreklam som en del av matmiljön.
- 3 pdf:ar som beskriver upplägget för lektionerna, inkl. arbetsuppdrag till eleverna
Materialet belyser 3 aspekter av matreklam: digital reklam, matreklam utomhos och i mataffärer. Det är upp till er om ni vill jobba med en eller flera pfd:ar.
Lärarhandledningarna hittar du nedan.
Genomförande
Film – diskussion
Lektionen inleds med att eleverna tittar på filmen “Food advertisements”. Filmen fungerar som en utgångspunkt för diskussion om matreklam och dess påverkan.
Utforskning och datainsamling
Eleverna arbetar praktiskt genom att samla in material.
Analys och reflektion
I klassrummet granskar och diskuterar eleverna sina insamlade data. De analyserar vilken typ av mat som marknadsförs, vilka marknadsföringsstrategier som används och hur detta kan påverka konsumtionsvanor och folkhälsa.
Lösningar och presentation
Eleverna sammanställer sina insikter i form av affischer, argumenterande texter eller digitala presentationer. Dessa kan delas med klassen, skolan eller familjer för att öka medvetenheten om matreklam och dess påverkan.
Digital matreklam
Utomhusreklam
Reklam i mataffären
Matreklam
Vår matmiljö, dvs ”den del av ett livsmedelssystem där människor interagerar med systemet för att välja vad de ska köpa, tillaga och äta” påverkar våra matval. En del av matmiljön är matreklam. Matreklam finns överallt runt omkring oss, både i den fysiska världen och online, men hur ofta reflekterar vi faktiskt över den reklam som finns runt omkring oss?
Länk till filmen: https://www.youtube.com/watch?v=kXzWbuja_q8
Möt doktoranden Ellinor – så forskar hon om nutrition och rörelsevanor
I den här artikeln får du och dina elever en inblick i hur forskare arbetar med nutrition – ett ämne som spänner över allt från biologi och medicin till samhälle och beteende. Perfekt att använda som inspiration eller diskussionsunderlag i undervisningen om mat och hälsa!
Länk till artikeln:
FÖRSLAG PÅ GYMNASIEARBETE
Vertikal odling
Med vertikal odling kan man producera mer mat på mindre yta, även inomhus i städerna. Dessutom kan det spara vatten, och energi beroende på vilken lokal som används. Odla en lättodlad och snabbväxande grönsak, t ex en bladgrönsak, genom att ställa upp den vertikalt mot väggen eller fönstret. Jämför resultaten med om du odlar i växthus eller ute i vanlig trädgårdsjord.
Projektidé biologi
Börja med att läsa in dig på ämnet! Hållbara städer
Att odla mat i rymden
Ett liv på Mars skulle innebära att vi behöver odla vår egen föda. Men även långdistansresor i rymden ställer till det med leverans av mat. Gör ett experiment där du odlar växter utifrån olika förhållanden som kan efterlikna en rymdstation eller Mars.
Projektidé biologi
Börja med att läsa in dig på ämnet! Från livets minsta beståndsdelar...
Odla egna alger
Försök få tag på alger i form av cyanobakterier. Testa att odla prov i olika pH, saltnivåer, temperaturer osv. Du kan mäta OD (optical density), vilket är ett mått på koncentrationen av biomassan i provet, med en spektrofotometer om du har tillgång till det på din skola. Du kan också plocka alger och plantera.
Projektidé biologi
Börja med att läsa in dig på ämnet! Från livets minsta beståndsdelar...